2017-03-15 - Blogg - Fortum

Hur mycket kostar det att ladda elbil hemma?

2017-03-15 - Blogg

Det är billigare att köra elbil än bensin eller diesel. Men hur mycket kostar det att ladda batteriet varje dag?

Olika elektriska bilmodeller har olika stora batterier, precis som olika bensindrivna bilar har olika storlek på bränsletankarna. Några av de minsta elbilarna har batterier med en kapacitet på 24 kilowattimmar (kWh), medan Tesla kan erhållas med en batterikapacitet på 100 kWh. Det säger sig självt att det inte kostar så mycket att ladda alla elbilar.

En enkel tumregel är att laddningen kostar dig ca 1 krona per kWh av batteriets kapacitet. För en elbil med en batterikapacitet på cirka 30 kWh, såsom en Nissan Leaf eller Kia Soul, kommer det då att kosta ungefär 30 kronor att ladda batteriet från hemmet tills det är fullt. Hur långt du sedan kan köra beror delvis på körmönster och temperatur, men genomsnittet för både Nissan Leaf och Kia Soul runt 15 mil.

Anledningen till att du bör ta ca en krona per kWh i stället för den genomsnittliga elpriset på 0,8 kronor är att du kan förvänta dig cirka 15 procent minskning under laddningen från bland annat resistens och värmeförluster. Kom ihåg att batterikapaciteten som ofta ges är bruttokapacitet, och att du inte kommer att kunna utnyttja hela batteriet.

En annan bra tumregel är att det kostar ca 1,5 till 2 kronor per mil vid laddning av elbil hemma. I genomsnitt kör svenskar cirka två mil om dagen – den årliga energikostnaden för att driva elbil två mil dagligen motsvarar alltså cirka 1460 kronor.

Bilder

Bilder

Bokmärk och dela:

Bokmärk och delaKommentarer och länkar

Anonym

Hallå!
”men genomsnittet för en Nissan Leaf är ca 6,1 mil”

Kraftigt fakta fel!!!
Har kört ca 3500mil men min leaf.
Mellan 9-15mil beroende på temperatur och körstil är normalt för en 24kw
Att några 6,1mil skulle vara genomsnitt?

Anonym

Jag har nyligen införskaffat elbil. Har ni något special erbjudande för elbilsägare? Något annat Fortums elbils kunder bör veta?

Anonym

Varför glömma bort nätavgifterna?

Mer än hutlöst har dessa ökat de senaste åren!

Lika så kostar slitaget på däck mer på elbilen,

Billigt med elbil? Ja men det kunde vara billigare!

Anonym

Hej,
Vad roligt att höra!
Det du absolut ska göra är att logga in på http://www.fortum.com/countries/se/privat/charge-drive/pages/default.aspx och beställa en rfid-tag som sedan fungerar i hela Charge & Drives nät.

Hälsar

P-O, kommunikation

Anonym

Hej,
Det blev ett olycksfall i arbetet där och är ändrat, tack för att du uppmärksammade!
Hälsar, P-O, kommunikation

Anonym

Eftersom nätavgifterna skiljer sig åt blir de svåra att ha med i en jämförelse. Rymmer du laddaren inom ramen för din befintliga effektstorlek torde det mest rättvisa vara att då fördela den mellan de KWh som använts för att ladda och övrig användning i ditt hem, hälsar P-O, kommunikation.

Lägg till kommentar

Kommentarer och länkar modereras. Läs vår modereringspolicy.

* Obligatoriska uppgifter

Fortum på Twitter

@FortumSverige

RT @ForChargeDrive: Join the coolest #eMobility event! Live stream from the Finnish national park on Nov 29! Key notes by @evchels @Heikkil…

Senaste tweets