2016-11-21 - Pressmeddelanden

Vattennivån i Horrmundsjön sänks tio veckor tidigare i år

2016-11-21 - Pressmeddelanden

I år kommer sänkningen av Horrmundsjön att inledas tio veckor tidigare än vanligt. Skälet är den kommande renoveringen av kraftverket i Horrmundsvalla. Fram till vårfloden kommer sjön sedan att hållas på den nivån. 
-För att kunna genomföra renoveringen av kraftverket kommer det att behöva stängas av. De små nederbördsmängder som varit i år gör det extra angeläget att få ut elproduktion ur det vatten som tappas i och med sänkningen. Genom att tidigarelägga det så åstadkommer vi det samtidigt som åtgärden även minskar olägenheterna med is som rör sig uppåt av stigande vattennivåer, säger Claes Kjörk.

Vattennivån kommer efter avsänkningen att hållas på en jämn nivå ända fram till vårfloden genom att tappningen från sjön motsvarar tillrinningen. Vattennivån kommer under hela arbetet att hållas inom tillståndet i vattendomen. Avsänkningen påbörjades i slutet av förra veckan.

-Horrmundsjön sänks även i vanliga fall, det vi nu gör är att tidigarelägga det. Under vårfloden fylls sjön sedan till normal sommarnivå. Hur fort detta går beror på vädret under våren, säger Claes Kjörk, ansvarig för vattenreglering på Fortum Sverige. 

Kontaktperson vattenreglering : Claes Kjörk Fortum Sverige AB  0703297275

 

Bilder

Bilder

Bokmärk och dela:

Bokmärk och dela

Fortum på Twitter

@FortumSverige

Ånstadblåheia vindpark i Nordnorge har börjat byggas. #PhilippeStohr och statssekreterare #Freiberg @oeddep avtäck… https://t.co/Uxuh94DSsi

Senaste tweets