2015-04-29 - Pressmeddelanden

Ledande energi-, teknik- och byggföretag utvecklar nästa generations boende i Norra Djurgårdsstaden

2015-04-29 - Pressmeddelanden

150 nya energismarta bostäder ska byggas i Norra Djurgårdsstaden. Lägenheterna utrustas med toppmodern energiteknik och uppkopplade vitvaror som gör det möjligt för de boende att styra sin energianvändning. Syftet är att utveckla sätt att använda energin smartare och reducera totala mängden energi. Bakom projektet står Fortum, ABB, Ericsson, Electrolux och Energimyndigheten. Bostäderna byggs av NCC, Erik Wallin och HEBA. 

– Efter pilotprojektet med en lägenhet som gav oss många viktiga lärdomar satsar vi nu och bygger 150 lägenheter. Tillsammans med personerna som kommer att bo i lägenheterna utvecklar och testar vi ny svensk miljöteknik för den hållbara staden, säger Johan Ander på Fortum, ansvarig för projektet.

Idag samlas företagen för en gemensam lansering, som innebär ett konkretiserande av samarbetet mellan företagen som ingår i projektet och byggbolagen. Familjerna som flyttar in i lägenheterna kommer tack vare de smarta lösningarna få en bättre översikt över sin energianvändning. Företagen och Energimyndigheten å sin sida kommer att få mer kunskap om hur konsumenterna använder energi i husen. Denna kunskap gör det möjligt att fortsätta utveckla smartare städer och boenden.

– Jag talar nog för alla involverade byggbolag när jag säger att det är glädjande att vara en del i att utveckla framtidens boende. Urbaniseringen är något som pågår runt om i hela världen och även om städer i sig ger möjlighet till lösningar som är mer hållbara, behöver vi även bygga städerna så. En del är hur vi bygger husen, en annan del är hur vi använder energin på smartast möjliga sätt. Detta projekt blir ett viktigt steg i det arbetet, säger Mats Nissling, Projektchef på NCC Boende AB.

Tekniken som används i lägenheterna syftar till att göra det som kallas för Demand Response möjligt. Genom att de boende inte bara får sin energianvändning visualiserad via en display utan även får miljö- och prissignaler blir det möjligt att låta tvättmaskinen eller torktumlaren automatiskt köra sina program vid en tidpunkt på dygnet då negativ klimatpåverkan är lägre och/eller när priset är lägre. De boende kommer även att få ett särskilt elavtal som stödjer detta.

I det svenska kraftsystemet har vi i princip uteslutande produktion som är koldioxidsnål. Så ser det inte ut globalt. Den teknik och de bostäder som utvecklas i Norra Djurgårdsstaden har därför en världsomspännande marknad.

– Framtidens energisystem behöver smarta elnät som är tillförlitliga och som möjliggör en ökad användning av förnybar energi. Men det handlar också om att göra det enkelt för oss konsumenter genom att utveckla smarta lösningar så vi förstår hur vi kan bidra till ett hållbart samhälle genom aktiva val – både i våra hem och val av transportmedel, säger Johan Söderström, vd ABB Sverige. Här är Norra Djurgårdsstaden ett utmärkt exempel på att utvecklingen går framåt och att det är möjligt! fortsätter Johan Söderström.

För mer information kontakta:

Johan Ander, programansvarig, epost: johan.ander@fortum.com tfn: + 46 761 04 20 64

Läs mer på www.smartenergycity.se

Bokmärk och dela:

Bokmärk och dela

Fortum på Twitter

@FortumSverige

Grattis Skellefteå! Vi hoppas att #vindkraft
från vår park i Blaiken får ladda batterierna i #Northvolt. Med… https://t.co/SYeCAJt1X9

Senaste tweets